neděle 3. ledna 2016

Hrachová kaše se pstruhem a pečenou pikantní cizrnou

Dnes mám pro Vás receptík na jeden dobrý oběd nebo večeři. Možná se někdo pozastaví nad hrachovu kaší a řekne si fujjjj to nejím ale já na ní už od dětství ujíždím. Ale nemyslím tím tu divně vypadající kaši, kterou nám vždycky dávali ve školní jídelně a vypadala, že se nedá pozřít a nechutnala zrovna taky nejlépe, ale tu dobrou od maminky.
A taky určitě přemýšlíte jestli se vůbec hodí hrachová kaše ke pstruhovy ale divili byste se, protože se k němu hodí naprosto skvěle! A k tomu ta pečená pikantní cizrna a je z toho jeden výborný oběd.





Recept

Hrachová kaše


Ingredience

  • 200g půleného žlutého hráchu
  • 2 litry vody
  • 2 pl lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čl lžička majoránky
  • špetka soli
  • 1 šálek vývaru z hrachu

Postup

Hrách vaříme ve vodě asi tak 40 až 50 minut dokud nezměkne. V půlce vaření hrachu si odeberem asi tak šálek vývaru z hrachu a dáme stranou. Po uvaření hrách rozmixujeme a smícháme s vývarem a 1 pl lžící olivového oleje. Na pánvi necháme do zlatova opéct cibuli pokrájenou na kostičky s česnekem pokrájeným na plátky a přidáme k tomu čl lžičku majoránky. Poté přimícháme cibulku s majoránkou do kaše a  máme hotovo!

Pstruh na kmínu

Ingredience

  • pstruh lososovitý
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup

Troubu si předehřejeme na 200°C (horkovdušnou na 180°C). Pstruha umístíme na pečící papír  na plech, zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme a lehce posypeme podle chuti kmínem a dáme péct na 15-20 minut.

Pečená pikantní cizrna

Na tuto skvělou pečenou pikantní cizrnu jsem narazila v kuchařce Lahodně s Ellou, kterou napsala známá blogerka Ella Woodward z blogu Deliciously Ella (odkaz: http://deliciouslyella.com/). Ta kuchařka je opravdu velmi inspirující a je tam spousty skvělých a zdravých receptů, které se chystám vyzkoušet. Takže Vám ji mohu jen doporučit.
A teď zpět k té cizrně. Skvěle se také hodí jako svačinka, takové to zdravé zobání, nebo do salátu, či jako krutóny do polévky. Upřímně jsem skoro celou tu mísu snědla jen na posezení.

Ingredience 

  • 500g konzervované cizrny (já si den předem namočila cizrnu a poté uvařila)
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžíe mletého římského kmínu
  • 2 lžičky drceného chilli (můžete podle chuti)
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • šťáva z 1 citronu
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup

Troubu si předehřejem na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Scedíme cizrnu a nasypeme ji na pečící plech vyložený pečícím papírem. Posypeme ji paprikou, římským kmínem, drceným chilli, solí a pepřem a zakápneme javorovým sirupem, citronovou šťávou a olivovým olejem a dobře promícháme, aby bylo vše rovnoměrně ochucené. Pečeme asi 45 minut, dokud není cizrna pěkně křupavá.

A pak už jen na závěř stačí vše naservírovat na jeden talíř! :)

1 komentář:

  1. Já jsem měla hrachovou kaši ráda vždycky, ani školní jídelna mě neodradila :D Pečenou pikantní cizrnu miluju!! :) Skvělé na zobání večer u filmu :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas přečíst tento článek a pokud se vám líbil můžete zanechat komentář, či případné dotazy. :)